Bemutatkozás

Nyomtatás

A Dél-Zemplén Fejlődéséért LEADER Egyesület 2012-ben alakult (a Miskolci Törvényszék 2012. április 27-én vette jogerősen nyilvántartásba), legfőbb célja a Szerencs és Tokaj környéki 30 település fejlesztésében való részvétel.

Az egyesület tagjai települési önkormányzatok, civil szervezetek, köztük egyesületek, alapítványok és egyházközségek, gazdálkodó szervezetek, köztük gazdasági társaságok és természetes személyek.

A harminc település területe három kistájra terjed ki: a síkvidéki Taktaközre, a dombvidéki Harangod-vidékre, valamint Tokaj-Hegyaljára. A terület döntően mezőgazdasági jellegű, az ipari vidék a térség központjára, Szerencsre jellemző, ahol a cukorgyár bezárása óta ez a sajátosság jelentősen csökkent. A térség egyes településein jellemző a bányászat is. Az egyesület illetékességi területéhez tartozó 31 település közül 16 (Bekecs, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Erdőbénye, Golop, Legyesbénye, Mád, Mezőzombor, Monok, Rátka, Szegi, Szegilong,Szerencs, Tállya, Tarcal és Tokaj) Tokaj-Hegyaljához tartozik, melyet mindösszesen 27 település alkot. Tokaj-Hegyalja az ország első és mindmáig egyetlen történeti tája, 2002 óta kultúrtáj kategóriában a világörökség része. A területre a több száz éves hagyományokkal rendelkező szőlőművelés és borkészítés jellemző, mellyel a tokaji bor neve a világ minden asztalán kincs és előszeretettel fogyasztott ital.

A mezőgazdasági jellegű településeken elsősorban a növénytermesztés a jellemző, amellyel nagyobb gazdasági társaságok mellett őstermelők foglalkoznak.
A térségre általánosan jellemző a vállalkozások alacsony száma. A munkanélküliségi ráta az érintett települések többségén meghaladja az országos és a megyei átlagot, amelynek egyik oka a nagyobb városoktól való relatív nagy távolság. A bérszínvonal is az országos átlag alatti.

Az egyesület által lefedett terület fele apró- és kisfalu. A területhez mindössze egy város tartozik, Tokaj. A térség népességmegtartó ereje kicsi, a települések elöregednek, a fiatalok elsősorban a munkalehetőségek hiánya miatt költöznek el, többen már az országot is elhagyva. Ez nemcsak a kisebb településekre, hanem a nagyobb községekre és Tokaj városra is jellemző, mivel a bor és az idegenforgalom még a tokajiakat sem tudja eltartani.

A Dél-Zemplén Fejlődéséért LEADER Egyesületet 2012. október 1. napjától a Vidékfejlesztési Minisztérium mint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló vidékfejlesztési program Irányító Hatósága LEADER Helyi Akciócsoportként elismerte.

Az egyesület Közgyűlése 2013. április 11-én és 2013. július 12-én megtartott ülésén módosította az egyesület Alapszabályát, melynek értelmében megváltozott az egyesület neve. Ez alapján a Dél-Zemplén Fejlődéséért LEADER Egyesület új neve Dél-Zempléni Vidékfejlesztési Szövetség lett. A változást az indokolta, hogy egyszerűbben megjegyezhető, az egyesület tevékenységét pontosabban leíró neve legyen a szervezetnek.

A változást a Miskolci Törvényszék nyilvántartásba vette, mely 2013. szeptember 5-én emelkedett jogerőre.

© Dél-Zemplén Fejlődéséért LEADER Egyesület
 H3Q5 B.@ $p d!s# ~<<+" x  M0B\t8K @zB @F&S  `cb P- `' { [! eD h; VE X0 fK9 - 0IWfH   0Q) { `##x FW<+* x<$9E[-qWW.(I+6aa@.y24 x6_-"bbϫp@ t~,/;m%h^ uf@ Wp~<5 j>{-]cK'Xt o(hw?G% fIq ^D$.Tʳ? D*A, `6B$BB dr`)B(Ͱ*`/@4Qhp.U=pa( Aa!ڈbX#!H$ ɈQ"K5H1RT UH=r9\F; 2G1Q= C7F dt1r=6Ыhڏ>C03l0.B8, c˱" VcϱwE 6wB aAHXLXNH $4 7 Q'"K&b21XH,#/{C7$C2'ITFnR#,4H#*/?> themesbase  H3Q5 B.@ $p d!s# ~<<+" x  M0B\t8K @zB @F&S  `cb P- `' { [! eD h; VE X0 fK9 - 0IWfH   0Q) { `##x FW<+* x<$9E[-qWW.(I+6aa@.y24 x6_-"bbϫp@ t~,/;m%h^ uf@ Wp~<5 j>{-]cK'Xt o(hw?G% fIq ^D$.Tʳ? D*A, `6B$BB dr`)B(Ͱ*`/@4Qhp.U=pa( Aa!ڈbX#!H$ ɈQ"K5H1RT UH=r9\F; 2G1Q= C7F dt1r=6Ыhڏ>C03l0.B8, c˱" VcϱwE 6wB aAHXLXNH $4 7 Q'"K&b21XH,#/{C7$C2'ITFnR#,4H#*/?> free magento themes