A gazdákkal együtt kell készülni az új uniós agrárpolitikára

Nyomtatás
Létrehozva 2012. október 25. (csütörtök)

A szaktárca az érintettekkel, a magyar gazdákkal közösen szeretne felkészülni az uniós agrárpolitika új, 2014 és 2020 közötti időszakára – mondta a vidékfejlesztési miniszter kedden Mezőtúron, a Vidék Akadémia első konferenciáján.

Fazekas Sándor a Stratégiai irányok a 2014-2020 közötti időszakra című, háromnapos rendezvény megnyitóján úgy fogalmazott: most kell kijelölni a későbbi igazodási pontokat, és ehhez a munkához szükség van a hasonló fórumokra, a gazdákkal történő közvetlen és személyes konzultációk lehetőségének megteremtésére.

Hangsúlyozta: a mezőtúri tanácskozást további műhelymunkák követik majd, amelyek eredményeként el kell érni, hogy az EU-s agrár- és vidékfejlesztési források hazánkban "valódi igények innovatív és hatékony kielégítésére fordítódjanak".

Utalt rá: a Vidék Akadémia céljai túlmutatnak az országon és a Kárpát-medencén is, hiszen Magyarország kedvező adottságai révén minőségi élelmiszer előállítására képes, amellyel az erre rászoruló külföldiek közül is sokaknak segíthet.

A tárcavezető a programnak otthont adó egykori Mezőtúri Főiskola épületéről szólva rámutatott: országszerte akadnak ilyen létesítmények, melyek arra várnak, hogy ismét "életre kelhessenek". Ehhez pedig a Jász-Nagykun-Szolnok megyei városhoz hasonlóan máshol is vannak erős közösségek és elkötelezett emberek.

Közölte: reményei szerint a Szeged-Csanádi Egyházmegyével való együttműködésnek köszönhetően Mezőtúr hamarosan újra az agrárszakember-képzés egyik vidéki fellegvára lesz Magyarországon.

Újságírói kérdésre válaszolva Fazekas Sándor az új földtörvény kedden megkezdődött általános parlamenti vitájáról szólva azt mondta: bár a jogszabály kapcsán „vannak viták és eltérő nézetek", bízik benne, hogy azt végül sikerül majd konszenzussal elfogadnia az országgyűlésnek.

Az új földtörvény ugyanis a „vidék alkotmánya" lesz, mely 1100 év után kínál lehetőséget a birtokviszonyok rendezésére - tette hozzá a politikus jelezve, hogy a földvásárlási moratórium leteltére olyan gyakorlati, kézzel fogható megoldásokat kell találni, melyek garantálják a magyar gazdák biztonságát a külföldi és spekulációs földvásárlókkal szemben.

A jogszabály betartatásában a kormány a Nemzeti Földalapnak meghatározó szerepet szán és a szervezet megerősítését tervezi - tájékoztatott a vidékfejlesztési miniszter, aki az eseményen ünnepélyes keretek között két nyertes gazdának adott át földhaszonbérleti szerződést.

Forrás: MTI

© Dél-Zemplén Fejlődéséért LEADER Egyesület
 H3Q5 B.@ $p d!s# ~<<+" x  M0B\t8K @zB @F&S  `cb P- `' { [! eD h; VE X0 fK9 - 0IWfH   0Q) { `##x FW<+* x<$9E[-qWW.(I+6aa@.y24 x6_-"bbϫp@ t~,/;m%h^ uf@ Wp~<5 j>{-]cK'Xt o(hw?G% fIq ^D$.Tʳ? D*A, `6B$BB dr`)B(Ͱ*`/@4Qhp.U=pa( Aa!ڈbX#!H$ ɈQ"K5H1RT UH=r9\F; 2G1Q= C7F dt1r=6Ыhڏ>C03l0.B8, c˱" VcϱwE 6wB aAHXLXNH $4 7 Q'"K&b21XH,#/{C7$C2'ITFnR#,4H#*/?> themesbase  H3Q5 B.@ $p d!s# ~<<+" x  M0B\t8K @zB @F&S  `cb P- `' { [! eD h; VE X0 fK9 - 0IWfH   0Q) { `##x FW<+* x<$9E[-qWW.(I+6aa@.y24 x6_-"bbϫp@ t~,/;m%h^ uf@ Wp~<5 j>{-]cK'Xt o(hw?G% fIq ^D$.Tʳ? D*A, `6B$BB dr`)B(Ͱ*`/@4Qhp.U=pa( Aa!ڈbX#!H$ ɈQ"K5H1RT UH=r9\F; 2G1Q= C7F dt1r=6Ыhڏ>C03l0.B8, c˱" VcϱwE 6wB aAHXLXNH $4 7 Q'"K&b21XH,#/{C7$C2'ITFnR#,4H#*/?> free drupal themes